Baby en Peuter zwemmen

Door de vrolijke liedjes, de spelletjes en het samen zijn met andere kinderen en ouders is baby- en peuterzwemmen een feest voor iedereen. Voor de kinderen ligt de nadruk op kennismaking met het water. Dat gebeurt op een veelzijdige en vrolijke manier, altijd samen met de [groot]ouder die met het kind spelletjes en oefeningen doet in borstdiep water. Daardoor raken kinderen op een speelse manier vertrouwd met het water. Dat heeft onmiskenbaar een positieve invloed op hun ontwikkeling, niet in de laatste plaats doordat coordinatie en motoriek worden verbeterd.

Momenteel worden de baby/ peuterzwemlessen gegeven op de donderdagochtend en op de vrijdagochtend op onze locatie Rodan Viveno, op de Noorderpoort in Venlo. En tevens op woensdagochtend op onze locatie in Steyl.
U bent van harte welkom op bovenstaande dagen op basis van vrije inloop!

Peutersurvival

In ons waterrijke land is verdrinking doodsoorzaak nummer 1 bij jonge kinderen. Toch starten de meeste kinderen pas met de zwemlessen tussen de 4 en de 6 jaar. Dit komt voort uit de opvatting dat een kind pas kan leren zwemmen op een leeftijd dat de motorische ontwikkeling het toelaat om moeilijke zwemslagen zoals de schoolslag aan te leren.

Ten aanzien van OVERLEVEN (survival) is dit duidelijk een misvatting, de vaardigheden die nodig zijn om verdrinking te voorkomen kunnen ook al op jongere leeftijd worden aangeleerd. Het maakt immers niet uit of je technisch sterk naar de kant zwemt, maar dat je naar de kant zwemt!
In het opleidingsprogramma “Peutersurvival’ leren zeer jonge kinderen op hun eigen zwemwijze om naar de kant te zwemmen. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn worden steeds verder uitgebreid zodat uw kind zich in steeds moeilijkere omstandigheden kan redden om uiteindelijk zelfredzaam te zijn in alle omstandigheden. Zij leren beslist geen zwemslagen als borstcrawl en schoolslag, maar wel hoe ze boven moeten komen na een val in het water en zich naar de rugligging kunnen draaien om gemakkelijker te kunnen ademhalen en terug te peddelen naar de kant en zo op hun eigen zwemwijze te overleven.
Tijdens de lessen (45 min.) worden de kinderen optimaal begeleid door ervaren lesgevers en wordt de oefenstof steeds aangepast aan het niveau van het individuele kind.
De vaardigheden die geoefend worden sluiten aan bij de inhoud van de zwemlessen voor het Zwem ABC en wanneer de kinderen deze vaardigheden voldoende beheersen kunnen zij zonder tussenstop doorstromen naar de zwemlessen op 4- jarige leeftijd en hoeven zij niet te wachten tot de 5e verjaardag, mits tijdig ingeschreven.

De lessen zullen worden gegeven op verschillende ochtenden in de week (woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend in Venlo, vrijdagochtend in Steyl). Tijdens de lessen is het gebruik van de EasySwim Pro verplicht. Het zwem/drijfpakje wordt tijdens de lessen als ondersteuning gebruikt. U kunt daarnaast de EasySwim ook gebruiken wanneer u recreatief gaat zwemmen met uw kind.
Uw kind kan starten vanaf 2,5 jaar en kan blijven deelnemen aan de lessen tot hij/zij kan starten met het overbruggingsgroepje. Alle kinderen oefenen zonder ouders, zij worden begeleid door de lesgevers van het zwemteam. Het is voor de ouders wel mogelijk om vanuit de horecaruimte de lessen te volgen.
Vanuit de Peutersurvival zal de doorstroom naar de ABC-zwemlessen gebeuren via een zogenaamd overbruggingsgroepje.
Overbruggingsgroepjes zijn gepland op de woensdag- en de vrijdagmiddagen in Venlo en Steyl.
Deze lessen worden betaald middels een automatische incasso. (Let op: vanaf de ABC-zwemlessen wordt het reguliere tarief berekend)
Voor prijzen: zie ”Tarieven”.